top of page

Aradığınız yazıyı bulamamanız veya hata alınması halinde arama kısmını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Ceza Dosyamda Ne Zaman Avukata Başvurmalıyım?

Genellikle pek çok kişi ceza hukuku ile ilgili bir işlemle karşı karşıya kaldıktan sonra hakkında dava açılması ile birlikte bir ceza avukatına başvurmaktadır. Peki, ceza dosyasında avukata başvurmak için en uygun zaman ne zamandır veya avukata başvurulması zorunlu mudur? Bu yazımızda Ankara ceza hukuku avukatı olarak ceza dosyalarında ne zaman avukata başvurmalıyım sorusunu cevaplayacağız.


Ceza dosyalarında avukata başvurmak zorunlu değildir. Bununla birlikte karşılaşılabilecek yaptırımların özgürlüğü kısıtlayıcı olması karşısında riske atılması zor olan konulardandır. Aynı zamanda özgürlüğü kısıtlayıcı bir ceza ile karşı karşıya kalınmasa dahi adli sicil kaydına işlenecek bir kararla iş imkanları da zorlaşabilmektedir.


Ceza dosyalarında bir avukata ne zaman başvurulması gerektiği değerlendirildiğinde ceza hukuku yargılamalarında hangi aşamaların mevcut olduğunu ve bu aşamalarda ne gibi hususlarla karşılaşılabileceğinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Temel olarak soruşturma ve kovuşturma(bknz.) olarak ayrılan ceza yargılamasında bunların bilinmesinin yanında ayrıntılarına da vakıf olunmalı veya bir ceza avukatı ile birlikte hareket ediliyor ise ondan bilgi alınmalıdır.


Kısaca ifade etmek gerekirse bir şüpheli sıfatıyla başlayan ceza dosyası:

-İlk ifade,

-Gerekli olması halinde savcılık ifadesi ve hakimlik sorgusu,

-İddianame hazırlanması,

-Ceza davasının açılması,

-Duruşmalar,

-Karar verilmesi,

-İstinaf

-Temyiz aşamalarından oluşmaktadır. Bu aşamalar istinaf ve temyiz süreçleri hariç bazı davalarda 3-4 ayda tamamlanabilirken bazı davalarda 5-10 yılı dahi bulabilmektedir. Ortalama olarak ise 2-3 yıllık bir süreçten bahsedebilmekteyiz. İstinaf ve temyiz süreleri ise benzer süreler alabilmektedir. Bu süreçlerin sonunda beraat kararı verilebileceği gibi çeşitli ceza kararları da verilebilmektedir.


Tüm bu bahsi geçen süreçlerden avukata başvurulması gereken en uygun zaman henüz ilk ifadenin alınmasından da öncesidir. Zira, dosyanın en başından verilen beyanlar tüm bu yıllar süren sürecin oluşumu ve devamını etkilemektedir. Bu nedenle sanılanın aksine bir sıkıntı olursa avukata başvururuz şeklindeki yaklaşımlar aslında çoğu zaman sonuç alınamayacak noktaya geldikten sonra uzman desteğinden yardım istenmesini ifade etmektedir. Geçirilen süreç ne kadar uzun olursa bir avukatın dosyaya etki etme ihtimali de o derece azalabilmektedir.


Bununla birlikte tabi ki her aşamada sonuç elde etme imkanı da bulunabilmekle birlikte, bu itirazların daha önce yapılabilmesi ihtimali mevcut olması karşısında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması adına erken tanı (bknz.) gibi erken çözüm sağlanmasına yönelik hareket edilmesinde yarar olacaktır.


Ceza Dosyamda Ne Zaman Avukata Başvurmalıyım? Ceza Hukuku Avukatı Ankara

Comments


bottom of page