top of page

Aradığınız yazıyı bulamamanız veya hata alınması halinde arama kısmını kullanarak ulaşabilirsiniz.

İhraç Davasına Bakan Avukatlar

Güncelleme tarihi: 7 Mar 2022

2016 Ohal Dönemi itibariyle kamu görevinden OHAL KHK'ları ile ihraç edilen binlerce memur ihraç işleminin iptali için idare mahkemesine başvurmuştur. Daha sonradan getirilen düzenleme ile açılan davalar ve yeni ihraçlara karşı başvuruların OHAL Komisyonuna yapılacağı belirlenmiş ve açılan davalar doğrudan OHAL komisyonuna gönderilmiş veya yeni başvurular yine komisyona yapılmıştır. Komisyon kararı ret gelen ilgililer ise ihraç davasına bakan avukatlar şeklinde aramalarla idare mahkemesine dava açmak için avukat arayışına girmektedir. Zira, komisyona başvuru genel bir formatta yapılsa da, daha sonraki süreç idare hukuku yönünden yapılacak bir inceleme olduğundan belli usuller çerçevesinde hak kaybına uğramak istememektedirler.


OHAL Komisyonu başvuru sayısının çok yüksek olması nedeniyle başvuruları 2016'dan bu yana 2-3 yıldan fazla sürede sonuçlandırmaya başlamıştır. Bu sürenin üzerinde de sonuçlanmayan başvurular mevcuttur.


OHAL Komisyonuna yaptığının başvurunun sorgulama ekranı üzerinden reddedildiğini görmeniz halinde, yakın bir sürede başvuru adresinize ilgili kararın tebliği gelecek demektir. Bu tebliğ ile idare mahkemesine dava açma süresi olan 60 günlük süreç başlamaktadır.


Ancak, burada dikkat etmekte fayda vardır ki; sorgulama ekranında red yazısının gördüğünüz tarihten itibaren yaklaşık 45 gün içinde karar tebliğ edilmezse, her ihtimale karşı dava açma süresinin yeniden değerlendirilmelidir. Zira, her ne kadar kanuni olarak kesin olarak tebliğ ile sürenin başladığı açık olsa da; riske atmamakta fayda olacaktır.


İhraç davası tipik bir idare hukuk iptal davası olup, görevli mahkeme idare mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise özel düzenleme nedeniyle Ankara İdare Mahkemeleridir. Ancak, OHAL Komisyonu kararı dışında doğrudan idari işlemle ihraç edilen kamu görevlilerinin işlemi yapan idareye karşı son görev yeri mahkemelerinde dava açması gerekmektedir. Bu nedenle, OHAL KHK'sı ile ihraç edilenlerle KHK'sız ihraç edilen kişilerin davaları farklı mahkemelerde görülmekte olup, bu hususa da dikkat edilmesi gereklidir.


İdare Mahkemeleri ihraç davalarında, işlemin genel idare hukuku kuralları ile hukuka uygun olup olmadığını değerlendirmektedir. Bu noktada OHAL Komisyonundan ret kararı olup, idare mahkemelerinin göreve iade kararı verdiği dosyalar mevcuttur.


İdare Mahkemesi ihraç davasının reddine karar vermesi halinde ise, karar sırasıyla Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay nezdinde kanun yollarına başvurulmaktadır. Yine, Danıştay'da da reddedilmesi halinde 30 günlük süre içinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunun da değerlendirilmesi faydalı olacaktır. Kısaca, tüm hukuki yolların etkin olarak takibi ile ihraç işleminin kesinleşmemesi amacıyla son aşamaya kadar takip edilmelidir. Bu noktada ihraç davalarına bakan avukatlar genellikle idare ve ceza hukuku üzerine çalışmakta olup; Ankara üzerinden tüm işlemler takip edilebilmektedir.


İhraç Davasına Bakan Avukatlar

bottom of page