top of page

Aradığınız yazıyı bulamamanız veya hata alınması halinde arama kısmını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Soruşturma ve Kovuşturma Nedir?

Güncelleme tarihi: 6 Eki 2018


Soruşturma ve Kovuşturma Nedir?
Soruşturma ve Kovuşturma Nedir? | Av. Feyzullah ALTAŞ

Ülkemizde soruşturma ve kovuşturma aşamaları iki farklı süreç şeklinde oluşmaktadır. Vatandaşlarımız bu süreçlerin ayrımı hakkında bilgi sahibi olmayıp, uygulamada karışıklıklar yaşanmaktadır.


Soruşturma aşaması; bir suç şüphesiyle Cumhuriyet Savcılığınca başlatılan ve dava açılması veya açılmasına gerek olmadığı şeklinde sonuçlanan ceza hukuku anlamındaki süreci ifade etmektedir. Uygulamada dava açılmasına gerek olmadığı şeklindeki sonuca kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilerek ulaşılır. Bu karara karşı mağdurların itiraz hakkı bulunmaktadır.


Kovuşturma ise; iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle mahkeme tarafından yürütülen ve mahkeme kararı ile sonuçlanan dava aşamasıdır. Mahkemenin verebileceği kararlar beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, mahkumiyet ( hapis veya para cezası, diğer yaptırımlar) şeklindedir.


Bu iki aşamada da vatandaşlarımız genellikle kolluk kuvvetlerinin veya hakimlerin yönlendirmesiyle hareket etmekte olup, bu şekilde hareket edilmesi kişilerin hukuki haklarını bilmelerini engellemekte ve sonucunda ciddi kararlarla karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu nedenle kişilerin herhangi bir şekilde karakola/mahkemeye ifadeye çağrıldığı veya hukuki sorunla karşılaşıldığı andan itibaren bir avukata danışmaları, işlemleri beraber yürütmeleri sağlıklı olacaktır.


bottom of page